burbujas_070_grupvivo_06

Les principals empreses de distribució del país han reduït en un 58% el seu desaprofitament alimentari en els últims cinc anys, en el marc del projecte d’adhesió voluntària “L’Alimentació no té desaprofitament”, que coordina Aecoc i que suma els esforços de més de 470 companyies de la indústria i la distribució alimentària.

El desaprofitament d’aliments en els comerços espanyols s’ha reduït, segons els indicadors de Aecoc, d’un 1,78% al 2013 a un 0,75% del total comercialitzat, fruit dels esforços i els plans posats en marxa per les empreses espanyoles per a frenar aquest problema d’impacte econòmic, social i mediambiental.

La deixalla d’aliments té un clar impacte mediambiental, per la generació de residus i l’ús de recursos naturals que no s’aprofiten. Social, en un context en què al nostre país continua havent-hi persones amb dificultat d’accés a una correcta alimentació; i econòmic, ja que tot desaprofitament alimentari comporta una pèrdua econòmica tant per al consumidor, si és qui
malgasta, com per a l’empresa.

Quant a l’origen del desaprofitament en les diferents àrees de la cadena de valor, segons dades de la Comissió Europea, el 42% dels desaprofitaments es generen a les llars, el 39% en fabricació i producció d’aliments, el 14% en l’hostaleria i, finalment, el 5% restant en la distribució. Segons Aecoc “és imprescindible sumar esforços des de totes les àrees de la cadena de valor per a reduir el desaprofitament d’aliments i dotar al consumidor d’eines per a re-aprofitar-los i allargar la seva vida útil”.

El menjar es rebutja a les llars per diversos motius, els principals: falta d’ordre en el frigorífic, la qual cosa ens impedeix conèixer quins aliments tenim en aquest o el desconeixement sobre com re-aprofitar els aliments. Des de Aecoc aconsellen, per això: Planificar bé la compra, fer una llista amb els aliments imprescindibles que necessitem és bàsic i revisar en el rebost els productes que tenim i els que falten; ajustar la compra segons les necessitats de consum de cada moment i ordenar adequadament la nevera i rebost per a evitar
oblidar aliments aptes per al consum abans que s’espatllin.

Revistaaral.com