Què té aquest vi espanyol per a ser el millor del món?

grupvivo_diciembre_burbujas_08

Tío Pepe Cuatro Palmas, de palomino fino, envellit per González Byass durant 53 anys, és reconegut com una joia enològica.
Va rebre un dels màxims guardons que es pot aconseguir en el sector vinícola. El International Wine Challenge, celebrat a Londres i considerada la gran cita del vi internacional, va premiar Tío Pepe Cuatro Palmas amb el Champions of Champions Trophy, un reconeixement que el va situar com el millor vi del món de l’any. El concurs reuneix les millors referències de tot el planeta, que competeixen per a emportar-se tan preuat títol, que en la 36a edició va reconèixer, per primera vegada en tota la seva història, la qualitat i singu- laritat enològica d’un vi de Jerez.
El secret Tío Pepe Cuatro Palmas, es troba en una sèrie de trets únics i irrepetibles, que defineixen la personalitat d’aquest vi molt vell i que mostren la capacitat del raïm palomino fino per a envellir amb elegància i noblesa. Procedeix de només una de les sis botes que romanen, des de fa 53 anys, en La Constancia Solera Museu de González Byass esperant el seu moment per a enlluernar al món. Ha esperat durant més de mig segle fins que Antonio Flores, enòleg de González Byass, juntament amb la màster of wine Natasha Hughes, han reco- rregut el celler a la seva cerca. És la bota on el temps i el celler han anat perfilant un vi amb el qual es recupera un llegat històric.
El resultat és un vi de criança biològica de Jerez, net i brillant, que posseeix un color caoba intens amb reflexos ambarins. En nas és complex, profund i desperta aromes a moble antic, cedre, laques i vernissos. En boca és contundent, molt sec, directe i salvatge, que acaba en un final imponent reflex del perfecte equilibri entre acidesa i vellesa. “Combina el que ha de tenir un gran vi, la vinya i el celler, i d’aquí proce- deixen les seves sorprenents qualitats, una salinitat que li proporciona l’albariza (un tipus de sòl que cobreix el camp del Marc de Jerez) i les notes de fruita seca pròpies del palomino fino”, explica l’enòleg.
El vi ha estat durant tots aquests anys en una bota de roure americà, la qual cosa ha li ha permès concentrar totes les seves virtuts. “Moltes vegades es pensa que el vell és bo, però no sempre és així. Per a ser triat el millor del món ha de ser el millor vi de Jerez fortificat”, afegeix Flores, que detalla que d’aquest vi sol s’ha posat a la venda mitja bota, o cosa que és el mateix, 250 litres, un total de 500 ampolles.
Aquest premi reconeix alguna cosa més que un únic vi, ja que Jerez tradicional- ment ha tingut més reconeixement fora d’Espanya que dins, encara que tot això està canviant, a causa del suport de l’alta restauració i dels sommeliers, que desta- quen les bonances d’una cosa única en el món. De fet, afegeix l’enòleg, amb aquest premi Espanya se situa en el centre mun- dial del panorama vitivinícola actual i, a més i suposa un pas més en la #Sherryrevo- lution, un moviment global i imparable, impulsat per González Byass, i que té per objectiu donar a conèixer a tot el món la singularitat d’aquests vins, així com la cultura i essència d’una de les grans regions vitivinícoles del planeta, com és Jerez.
Al llarg de les últimes dècades, González Byass ha anat incorporant cellers d’altres zones d’Espanya. Entre elles es troben Cellers Beronia, a Rioja, Viñas del Vero, a la denominació d’origen Somontano, Caves Vilarnau, Finca Constància, a Castella, Finca Moncloa, a Cadis, Beronia Verdejo, a Rueda, Pazos de Lusco, a Ries Baixas, i Fournier, a la Ribera del Duero. Al 2016, va adquirir el celler familiar xilè Vinyes Vera- monte, i al 2017 va comprar la marca Pedro Domecq (brandis i vins), la principal activitat dels quals està a Mèxic.

Comparte en tu red social

    Esta entrada también está disponible en: Spanish

    Los comentarios estan cerrados.